TVN.HU felhasználók Blog bejegyzéseinek száma: 4454055 db
Találatok száma: 8
Előző Következő
Ehető virágok? Persze! Elsőként az ibolyáról.. 2015-04-11 23:58:01
Ehető virágok? Persze! Elsőként az ibolyáról.. A kertünkben már ezerrel virágzik az illatos ibolya (Viola odorata). Ezért itt az ideje, hogy ez ehető virágokról és elsőként az ibolyá (k) ról is összeszedjem a tudnivalókat. Elég sok kerti és vadon élő növény virága ehető, változatosan elkészíthető, főképpen édességként. Gondoljunk a közismert bodzára vagy akácvirágra. Vir...
Házilag készített gyógymézek 2014-05-19 09:56:11
A jó minőségű termelői mézhez hozzáadott fűszer- és gyógynövényekkel házilag is kiváló hatású gyógymézeket készíthetünk, méghozzá nagyon egyszerűen. A méz évezredek óta fontos gyógytápláléka az emberiségnek. Számos régészeti lelet (spanyolországi sziklarajzok, Ebers-papirusz, ószövetségi leírások) igazolja a méhészkedés, mézgyűjtés és a sokoldalú mézfelhasználás történetét. A...
A méz 2011-06-07 19:57:18
A mézet már az ókorban is ismerték, de a méh háziasításának pontos története nem ismert. Nagy becsben tartották a Mediterráneumtól egészen Kínáig, bár sokáig úgy hitték, hogy nem maga az állat állítja elő a mézet. Isteni lénynek tartották, aki a levegőből szerzi azt. A mézet a méhek készítik, de csak az számít igazi méznek, amit mézelő méhek állítanak elő. Bár házi méheknek hív...
Mézfajták 1. 2009-09-15 00:15:58
A mézeket eredetük szerint három csoportba sorolják. Az első csoportot a vegyes virágmézek, a második csoportot a mézharmatméz alkotja, amelyet édesharmatból hordanak a méhek. A legjobb minőségű méznek azonban az egyfajta virágról gyűjtött mézeket tartják. AKÁCMÉZ Színe víztiszta, néha halványsárga, ritkábban zöldes árnyalatú. Íze kellemes, gyengén akácvirág illatú. S...
Mi a méz? Milyen típusai vanna 2009-06-28 10:28:16
Mi a méz? Milyen típusai vannak? A mézet a mézelő méhek állítják elő a virágok nektárjából és egyéb növényi váladékokból. A méhek a cukortartalmú nedveket (nektárt) felszívják, mézgyomrukban enzimek segítségével invertálják, majd az így kapott híg mézet szájukban besűrítik és viaszból készített lépekbe ürítik. Itt a méz érlelődik, tovább sűrűsödik. Végül a méhek a lépeket viasz...
Mézfajták 2009-01-21 19:13:02
Fajtamézekről akkor beszélünk, amikor a méz készítéséhez használt nektár túlnyomó része a megnevezés szerinti növényről származik. A méhészek a megfelelő termelési technológiával biztosíthatják a fajtamézek tisztaságát. Ennek alapfeltétele a lépek üresre pergetése a fajtaméz gyűjtése előtt. Amennyiben a méhek egy elég nagy területen virágzó azonos fajú növényállományról a kellően...
Egészséges ételek ínyenceknek 2008-12-01 23:35:02
I. FEJEZET A reformtáplálkozás egyre nagyobb teret hódít, jelenleg hozzávetőleges becslések szerint 500 millió vegetárius él a világon. Százalékos arányukat tekintve tehát a húsevők száma ma még legalább egy nagyságrenddel nagyobb, mint a természetes módon táplálkozóké. Ez a jelentős arányeltolódás azonban a legtöbb esetben csupán a megszokásnak tudható be. Gasztronómiai szak...
A méz 2008-04-01 11:50:01
Napisten könnyei Micimackó kedvence "Ismert erdei körökben az az általános nézet"... ugye ismerjük? De nemcsak Micimackó, hanem a legtöbb ember is szereti a mézet - méltán. Szerző: Kiss Éva Régen is akadt az almáriumban A legidősebb mézzel kapcsolatos lelet tizenhatezer éves. Már a régi egyiptomiak is isteni eledelnek tekintették a mézet, melyet Ra napisten t...
Előző Következő
© 2002-2021 TVN.HU Kft.