TVN.HU felhasználók Blog bejegyzéseinek száma: 4454056 db
Találatok száma: 11
Előző Következő
A fodros kel jótékony hatásairól 2019-01-22 09:02:20
A leveles kel (vagy fodros kel, latin nevén: Brassica oleracea) igazi szuperélelmiszer, összetételének és jótékony hatásainak köszönhetően a zöldleveles és sárga színű zöldségek királyának is nevezik. A kisázsiai eredetű káposztaféléket a rómaiak idejében a vándorló kelták...
zabpehelylisztes piskóta 2014-01-15 21:47:08
Miért jobb a zabpehelyliszt pl. a búzaliszttől? A zabban a többi gabonaféléhez képest jóval kevesebb keményítő van, jelentős mennyiségű ún. béta-glükánt tartalmaz (vízben oldódó rost, amely csökkenti a koleszterin-szintet, valamint a szénhidrát- és zsír felszívódását), magasabb a zsiradéktartalma és fehérj...
Kölesről jó tudni 2013-12-04 07:11:54
A köles a pázsitfűfélék (Poaceae) családjába és a kölesfélék (Panicoideae) alcsaládjába tartozó Panicum és Pennisetum növénynemzetségek egyes fajainak összefoglaló elnevezése. A szót gyakran a legismertebb kölesfaj, a termesztett köles (jófizető köles avagy kásaköles, Panicum m...
köles 2013-08-02 23:08:18
A köles az egyik legősibb termesztett gabonaféle, az őskortól ismert tápláléknövény. Kezdetben valószínűleg kásaként és kövön sütött lepényként fogyasztották. Kínából származtatják és kb. tízezer éves múltra tekint vissza. Az ó- és középkornak is egyik legjelentősebb gabonája...
A hajdina más néven pohánka, tatárka. 2012-03-01 10:58:38
A hajdina más néven pohánka, tatárka (Fagopyrum esculentum) Ázsia középső, mérsékelt égövi részén honos. Innen az V. században került el Japánba és Kínába. Közép-Európába a középkorban a hódító mongol és török néptörzsek közvetítésével jutott el, majd a tengeri kereskedelem révén Velencébe, Lombardiába, Dalmáciába és Dél-Tirolba került. Erdélyben haricska néven ismerik. ...
Köles gyógyhatásai 2011-07-30 19:38:39
Dr Leitem Ágnes 2011-07-25 15:53:00 A köles az őskortól ismert egyik legősibb termesztett gabonaféle. Sajnos, a kenyérgabonák megjelenésével a kölesfogyasztás erősen visszaszorult a XVII-XVIII századtól, pedig számos hasznos tulajdonsággal rendelkezik. Főleg a gyermekélelmezésben, növekedésben levő fiatalok és kismamák táplálkozásában lenne ott a helye. Afrikában, Indiában,...
A köles 2010-09-29 09:44:51
A köles az egyik legősibb termesztett gabonaféle, az őskortól ismert tápláléknövény. Kezdetben valószínűleg kásaként és kövön sütött lepényként fogyasztották. Kínából származtatják és kb. tízezer éves múltra tekint vissza. Az ó- és középkornak is egyik legjelentősebb g...
Szűcs Zsuzsanna : A HAJDINA 2010-09-17 06:37:50
Szűcs Zsuzsanna : A HAJDINA Az utóbbi néhány évben érdeklődésünk egyre inkább a kiegyensúlyozott, korszerű táplálkozás felé fordult, melynek alapját a gabonafélék képezik. Ennek következtében az üzletek (elsősorban a reformélelmiszer-boltok) kínálatában egyre több, számunkra ismeretlen, újszerűnek tűnő növénnyel találkozunk, melyeket éppen ismeretlenségük miatt, talá...
Hajdina 2010-06-24 10:42:44
hajdina más néven pohánka, tatárka Ázsia középső, mérsékelt égövi részén honos. Innen az V. században került el Japánba és Kínába. Közép-Európába a középkorban a hódító mongol és török néptörzsek közvetítésével jutott el, majd a tengeri kereskedelem révén Velencébe, Lombardiába, Dalmáciába és Dél-T...
Amit a kölesről érdemes tudni. 2010-03-12 01:24:22
KÖLES A köles az egyik legősibb termesztett gabonaféle, az őskortól ismert tápláléknövény. Kezdetben valószínűleg kásaként és kövön sütött lepényként fogyasztották. Kínából származtatják és kb. tízezer éves múltra tekint vissza. Az ó- és középkornak is egyik legjelentősebb gabonája volt. A kenyérgabonák megjelenésével fogyasztása fokozatosan visszaszorult, a XVIII...
Előző Következő
© 2002-2021 TVN.HU Kft.